top of page

6 pioniers in circulair ondernemen in Brussel

Terwijl duurzaam ondernemen niet meer weg te denken is, is circulair ondernemen nog weinig bekend. Circulair ondernemen gaat nog een stap verder dan duurzaam ondernemen. Zero-waste is hierbij een kernbegrip: grondstoffen zo lang mogelijk gebruiken, niets verloren laten gaan en indien nodig een tweede leven geven.


P.S. Wil je je team betrekken en inspireren rond duurzaamheid? Bekijk dan onze duurzame teambuildings, workshops of Eco Tours!


Vroeger was dit de gewone manier om aan ondernemerschap te doen, momenteel zijn veel ondernemingen hier ver van verwijderd, terwijl het nochtans tal van voordelen zou kunnen opbrengen. Denk bv. aan: kostenbesparing, nieuwe business development en een betere imago bij klanten en werknemers.


De voorbije jaren was circulair ondernemen iets voor start-ups en kleine ondernemingen, maar geleidelijk aan beginnen ook grotere bedrijven mee te doen. Je vindt trouwens heel wat duurzame adresjes en producten in de Mixua ontdekkingsgids!



Bulkbar duurzaam en circulair ondernemen Brussel

1. BulkBar: de zero-waste snackmachine

BulkBar is een zero-waste snackmachine voor gezonde voeding. Op het menu: gedroogd fruit, noten en verschillende soorten granen; allemaal in bulk en met een bio-label. Noten staan erom bekend om concentratie te bevorderen en stress te reduceren. Aangezien de snacks in bulk in het meubel aanwezig zijn, wordt verpakking zoveel mogelijk vermeden. Dit draagt bij aan de zero waste-policy van je bedrijf.


Aangezien het volledig mechanisch werkt en dus geen elektriciteit nodig heeft, is het energieverbruik nul. Het hout waaruit een BulkBar-meubel gemaakt wordt, komt van duurzaam beheerde bossen en is FSC-gecertifieerd. Dankzij de afgestelde draaiknoppen van de verdelers is het BulkBar-meubel speciaal ontwikkeld om voedselverspilling te voorkomen. Teveel nemen wordt namelijk bijna onmogelijk. Gedroogde vruchten, noten en granen zijn bovendien van nature lang houdbaar, van enkele weken tot zelfs maanden.


Zin om jouw team te engageren rond voedselverspilling en zero-waste? Bekijk onze duurzame workshops op locatie!



duurzaam kantoor notitieboeken circulair ondernemen brussel

2. Odd Paper: notietieboeken gemaakt met 100% papierafval ingezameld in België

Nastasia Anzad, de oprichter van Odd Paper, verzamelt oud papier van drukkerijen om handgemaakte notitieboeken te maken die per fiets worden afgeleverd door Urbike.


Waarom nieuw papier gebruiken als er al zo veel papiersverspilling is? En, hoe dit papier nieuw leven inblazen zonder de recyclingfase te doorlopen, een proces dat ondanks alles veel water en energie verbruikt? Sinds de lancering zijn er ongeveer 2.500 notebooks verkocht, wat neerkomt op een besparing van 400 kilo papier, 4.800 liter water en 2.000 kilowatt aan energie.


Dripl duurzaam ondernemen op kantoor en de werkplek met gezonde drinks zonder verpakking

3. Dripl: Drink More, Waste Less

De makers achter Dripl geloven dat de tijd van suikerige frisdranken in wegwerpverpakkingen achter ons ligt. Daarom hebben zij de allereerste drankautomaat ontwikkeld die zowel goed is voor je lichaam als voor de planeet.


De meeste drinks bestaan uit 80% water. Door geen water te moeten transporteren, is de ecologische voetafdruk van Dripl miniem. Bovendien verbruiken de klassieke drankautomaten 24 op 7 energie. Dripl koelt enkel wanneer nodig: wanneer je tapt.


Hoe gaat het in zijn werk? Dripl gaat leidingwater filteren, koelen, bruisend maken en uiteindelijk mengen met een natuurlijk smaakconcentraat. De drinks bevatten 75% minder suiker dan de klassieke frisdrank, bevatten geen smaakstoffen of kleurstoffen en met biologische ingrediënten. Denk aan: verse theebladeren, hele citroenen tot knoerten van gemberstronken.


Meer tips om je kantoor duurzamer te maken? Bekijk de Mixua workshops en duurzaam ondernemen traject!


BWAT herbruikbare pizza, taart of quiche verpakking

4. BWAT: take-away met duurzame verpakking

Bestelt je bedrijf soms take-away? Ook dit kan duurzamer met BWAT, de eerste herbruikbare doos voor pizza's, quiches en taarten. Pizza is het meest geconsumeerde voedsel in de wereld. Ze worden normaal verkocht in kartonnen dozen die slechts 15 – 20 minuten meegaan. Hetzelfde geldt voor bakkerijen die taarten verkopen of cateraars die quiches verkopen. Het is niet recycleerbaar door het vet die achterblijft van de voeding.


BWAT is vervaardigd en geproduceerd in België. Bij beschadiging is het recycleerbaar, zodat het materiaal een tweede leven kan gegeven worden.


recyclage IT materiaal Brussel duurzaam ondernemen

5. Tictopia

Je hebt verouderde computermateriaal en weet niet wat ermee te doen? Gooi ze niet weg. Tictopia kan de levensduur van dit soort materiaal verlengen.


Tictopia haalt jullie oude elektrische en elektronische materialen op, reviseren ze en brengen ze weer op de markt voor verschillende doelgroepen. Deze gaan dan naar kansarme gezinnen, VZW's, OCMW's, enz.


Door Tictopia in te schakelen kan je meewerken aan het verkleinen van de digitale kloof en het stimuleren van tewerkstelling van mensen in sociaal-professionele reïntegratie.


Relieve meubels MVO circulaire economie brussel

6. Relieve Furniture door Relieve Group

Slechts 2% van alle weggegooide meubels wordt succesvol gerecycled of hergebruikt. Volgens onderzoek van het Europees Milieubureau verspilt Europa elk jaar een duizelingwekkende hoeveelheid meubels, waarvan de meeste niet ouder zijn dan 5 jaar.


Relieve Furniture ondersteunt organisaties bij het aansluiten, kopen en verkopen van licht gebruikte kantoorartikelen. Hierdoor worden de kosten voor het milieu en jouw bedrijf verlaagd. Het missie is om dit zo eenvoudig mogelijk te laten verlopen.


Ongebruikte meubels wegdoen via het Relieve-platform is gratis. Je bespaart geld op logistiek, transport en arbeid. Je kan kiezen tussen kopen of doneren. Door ervoor te kiezen om jouw afgedankte kantoormeubelen te doneren via het platform van Relieve, help je bovendien mee aan circulaire economie. Win-win voor iedereen!


Relieve is gekozen in 2022 als een van de winnaars van BeCircular, een initiatief van de regering van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.



More ecological inspiration and tips & tricks:


Facebook @mixua.eco

Instagram @ecoguidebelgium or @mixua.eco

Commenti


bottom of page